De Hel bestaat en ligt vol afval

Ik ben hartstikke toe aan een terugkeer naar normaal. En dan bedoel ik terras, huisparty’s, theater, reisjes. Business as usual? Nee, we staan op een kantelpunt, hoorde ik VIP Herman Wijffels bij Buitenhof-tv zeggen. Hij bedoelde de overgang naar een groen leven met minder veefabrieken. Te midden van alle deskundigen en jokkebrokken naar de meedogenloze tv-serie De Vuilnisman gekeken. We houden mekaar voor de gek als we onze weggooimaatschappij, ook het normaal, willen voortzetten. Weggooien betekent soms recyclen, meestal verbrandingsoven, luchtvervuiling, kanker, covid. De aarde staat vol verbrandingsovens.

De hel bestaat in Werkendam.

Ik heb tien keer een rondleiding gehad op Milieustation Werkendam. Het is daar de achterkant van de hel, de afvalhel. Per huishouden gooien we jaarlijks gemiddeld 500 kilo al dan niet giftige troep weg waarvan 250 kilo restafval, Altena joehoe 100 kilo restafval. Wat te denken van de 140 miljoen kilo luiers per jaar? We doen ons voor als een proper volkje, maar fabrikanten – een betere wereld begint #hearhear bij de fabrikanten – en weggooiers maken er elke dag een bende van…

Ten tijde van mijn opa haalde alleen de strontkar wekelijks afval op, strontafval. Ze repareerden alles en deden 25 jaar met een winterjas en een matras. Mijn jongste dochter heeft het leven van opa voortgezet. Ze is #veggie, koopt weinig, niks bij Alibaba, en gooit weinig weg, en ze is nog blij ook. Hoe meer bezit, hoe meer ellende, wist Prediker 2000 jaar geleden al. Dat roep ik tegen iedereen…

Nini Hakkers, Vedere voor persoonlijke ontwikkeling.

Nini Hakkers deed mee aan een proef in West-Brabant om de afvalberg te verminderen. Ze kwam zonder veel moeite, kwestie van opletten, tot gemiddeld 0, 6 kilo restafval per week, totaal 25 kilo per jaar. Het was niet zo moeilijk om te minderen, schreef ze en dat minderen & scheiden is een gewoonte geworden. Ze koopt het liefst lokaal en onverpakt. Altena hanteert het goddelijke principe dat goed gedrag wordt beloond en de vervuiler moet dokken.

Teun van de Keuken van De Vuilnisman wandelde met grote ogen door het plasticwalhalla van Oerlemans Packaging. Zo noemde duurzaamheidsmanager Rob Verhagen het. This is where the magic happens. De kortgerokte jokkebrok van het Afvalfonds Verpakkingen maakte het nog bonter. Op papier recyclen de plasticboeren héél ambitieus 57 procent. Aan het einde van de uitzending bleek in een bijzin dat uiteindelijk 5 procent plastic (!) echt gerecycled wordt… Wie houdt wie voor de gek? Veel te veel soorten, te veel kleuren, te vervuild en nieuw plastic is gewoon goedkoper. En ja, sommige plasticsoorten zijn kankerverwekkend bij verbranding, en die ademen wij stiekem in, maar daar hebben de bollebozen van het helse verdienmodel het liever niet over. Enne, chemische bedrijven die mogen #gedogen lozen op de Maas, ons drinkwater. Lozen op de Maas is nog steeds hot, gebruiksgemak. De aandeelhouders lachen zich rot. Het drinkwater smaakt best goed met PFAS, je gaat niet direct dood, maar op termijn… Enne, we gooien onze coolblue e-waste over de schutting in Afrika. Wat niet ziet wat niet deert.

Het Altena College is een ecoschool geworden. Dat betekent dat de jeugd de boomers met de foute systemen gaat heropvoeden. Terug naar het weggooinormaal? Een opstand is nodig, een opstand van het geweten, zei prediker Ramsey Nasr.

Leestip

https://www.trouw.nl/cs-bcdf8189

4 gedachten over “De Hel bestaat en ligt vol afval

  1. De scheidingsmoraal (op het gebied van afval) in Altena is hoog.
    Wij zitten op de doelstelling van 100 kg per inwoner per jaar. Niet veel gemeenten in Brabant hebben deze doelstelling al bereikt.
    Toch is ook in Altena nog meer mogelijk.
    In de restafvalbak zitten nog best veel spullen die nog gescheiden kunnen worden. Bijvoorbeeld 36% GFT, 6% textiel, 6% metaal- en plasticverpakkingen, 4% papier, 2% glas en 23% overig herbruikbaar materiaal. Resteert 22 procent echt restafval.
    Als je alles optelt kunnen we nog ver onder de 100 kg duiken.

    Wij gaan binnenkort onze inwoners hier nog meer bewust van maken door intensieve voorlichting.
    Goed scheiden is goed voor het milieu, maar minstens zo goed voor de portemonnee. Want in de gemeente waar goed wordt gescheiden is het afvaltarief het laagste. Altena is een van de goedkopere in de regio en in vergelijking met vergelijkbare gemeente qua grootte.
    Tot slot: een grote verantwoordelijkheid ligt bij de producenten. Minder verpakkingsmateriaal, beter herbruikbaar materiaal, minder wegwerpproducten, statiegeld op blikjes en plastic.

  2. Ik doe mijn best met het scheiden van afval, maar ik merk dat ik het soms ook lastig vind. Waar hoort bijvoorbeeld de chips-zak in? (een mens moet van tijd tot tijd zonden hebben om te kunnen overdenken)

    En waarom mogen we nog steeds verpakkingsmaterialen hebben die niet te scheiden zijn (zie chips-zak) en waarom zijn de scheidingsregels per gemeente verschillend?

    Ik las in het AD (https://www.ad.nl/rivierenland/containers-waardlanden-gaan-voortaan-alleen-nog-open-met-pasje-in-strijd-tegen-afvaltoerisme~aab09494/) dat we in Waardlanden-land met pasjes moeten gaan werken. Ik voorzien nu al nóg meer zwerfafval bij de ondergrondse containers in het Gorkumse…

    Pfff… mensen lijken de aarde eigenlijk niet waard te zijn. Jammer.

  3. Ook dit. Menggranulaat (sloopafval) voor verharding van wegen mag 1 procent restafval met plastic bevatten. Dit hoort niet in Altena. Ik heb de Tweede Kamer ingeschakeld. De wet moet worden gewijzigd.

  4. Mooi stukkie Piet! Vergeet niet dat de vrouwenhemel ook in Altena ligt. Wij kunnen hier aan den overkant nog wel wat van jullie leren! Hartelijke groeten van den andere oever.
    Ro

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.