Soms gebeuren in de kerk zinnige dingen. Ik was onlangs bij een boerenbijeenkomst van de CU in Waardhuizen. Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Tijdens de afterparty stond ik tussen drie wijzen. Weidevogelkoning Meeuwis Millenaar. Wormenkoning Bas de Peuter. Dribbelkoning Philip den Haan. Tot mijn vreugde hoorde ik dat Altena geen piekbelasters heeft, geen strontoverschot, geen ammoniakberg. En dat de 200 boeren goed bezig zijn. Meer bomen, meer struweel, meer wormen, minder pesticiden, minder kunstmest. Op weg naar planetproof, zoiets. Een enkeling spuit nog met round-up alsof het ranja is, maar die boeren sterven uit.
Laat ik nu met bazuingeschal melding kunnen maken van de oprichting van het Agrarisch Collectief Altena. CU-wonderkind Hermen Vreugdenhil en Bas de Peuter gaan deze club adviseren om de bureaucratische monsters te temmen en te vernieuwen. Stikstof, PAS-melders, stalaanpassingen, zevende richtlijn nitraat, gebiedsgerichte aanpak Altena, mestafzet, natuur- en waterbeheer, Natura 2000 en kaderrichtlijn water. Er ligt een hoop drek op het erf.
In dit kader mag zeker het initiatief van raadslid Henno Timmermans niet onvermeld blijven om een RegioMarkt in Veen te openen. 25 boeren leveren en krijgen een goede prijs. Ik heb als columnist bij Radio A-FM nogal lelijk over hem en zijn Vrije Volkspartij Altena gedaan, maar nu hef ik een lofzang aan. Het wordt tijd dat Henno gaat vlammen in de raad! Drie van dit soort boerenmarkten in Altena zou een kroontje op de schepping zijn. En als klap op de vuurpijl: Vitale boeren gaan koolstof vangen en opslaan. Voorwaarts, broeders en zusters, op de beste klei van Nederland.
PS Volgens het Biojournaal wil HAK in 2027 groenten en peulvruchten biologisch geteeld aangeleverd krijgen en heeft daarvoor 3000 hectare extra nodig. Het biologisch areaal bedraagt totaal 80.000 hectare. Biologisch moet geen keuze zijn, maar standaard, aldus CEO Timo Hoogeboom die zich zorgen maakt over de staat van de akkers oftewel de dode grond. HAK (omzet 100 miljoen) begint dit najaar met de smaaksensatie rode bietjes. De biologische bedrijven boerden tussen 2011 en 2020 beter dan de gangbare landbouwbedrijven, aldus het Biojournaal.
PS De kostprijs van een ei is 14 cent. Daarvan krijgt de boer 1 cent als loon. Het ei kost in de super 30 cent. Wie vult zijn zakken? De boeren zijn de moderne slaven van de supers. Bron AD 14-1-2023.