Een tip van een makelaar voerde Jaap Smits naar Dussen waar een bouwval uit 1953 aan de Bergsche Maas te koop stond. Wat een plekske! De plek! De ultieme plek! Het paradijs! De gemeente Werkendam wilde van het krot op de dijk af en stuurde alle kopers het bos in, behalve Jaap Smits. Beschaafd brutaal lullen kan hij. Een kennis bij de provincie loodste hem door het ambtenarenbos. Scheepsmagnaat Peter Versluis kwam langs en bood 4 miljoen, want dan woonde hij tussen twee scheepswerven (Werkendam en Heusden) in en kon hij met een speedboot heen en weer.
Ondernemer Jaap Smits (78) woont met Corrie als een boeddhistische god in zijn energieneutrale doorzondroom. Een gasleiding naar zijn terp was nogal prijzig. “De bodemwarmtepomp kwam net uit. Ik had vijf certificaties nodig. Vijf! Ambtenaren zijn net een kernbom”, klonk het in de zonnige kamer. Toen hij de film van Al Gore zag bekeerde Jaap Smits zich tot People Planet Profit en ging zonnepanelen en aardwarmtepompen importeren. Zijn bedrijf AETI heeft het gruwelijk, gruwelijk druk. Jaap en Corrie blazen elke dag uit in het paradijs op de terp. Piekbelaster Amercentrale op beschaafde afstand.
Jaap Smits Projectontwikkeling liet te Dussen een energieneutraal voorbeeldhuis bouwen. Zongericht bouwen! Gouden greep voor de nieuwe eigenaar. Hij kocht samen met compagnon Henry van der Meijden de overbodige grote kerk van Dussen om 20 koopappartementen, vanaf twee ton voor starters, te realiseren. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit pruttelde tegen. “Wat een overbodige flutclub”, ageerde hij tegen me. Bijna iedereen in de zevende hemel over het project, tot de bouwkosten explodeerden en de rente steeg. Na veel vijven en zessen nam Superaannemer Tankens het project over, vanaf 220.000 euro. De verbouwing begint volgend jaar.
Zonnekoning Jaap Smits wil nog iets goeds nalaten. Zijn dochter Inge tipte hem om tiny houses op wielen voor starters/mantelzorgers te gaan bouwen. “Het is niet mijn bedoeling rijker te worden. Ik heb genoeg te eten en ben tevreden met weinig winst. Maar de grondprijs moet omlaag”, vertelde hij in zijn droomhuis met uitzicht op de kabbelende pont. Een grondprijs van 365 m2, asociaal. “Een goudmijn voor Altena. Wat denk je van de bouwleges, kassa. De grond kost inclusief infra 125 euro. Gemeenten zijn speculanten! Regel een apart prijsje voor starters, 180 euro zou ik zeggen. Ik ga een modelhuisje bouwen en met vijf aandeelhouders een productielijn opzetten. Bouwpakketten zijn de toekomst. Inge regelt de verkoop. Als elk dorp in Altena tien huisjes, nul energie, vanaf een ton, met starterssubsidie, afneemt, komt het goed. Iedereen mag in zijn tuin een tiny zetten van de gemeente. Wethouder Roland van Vugt heeft mijn plan gekregen.”
Schone gedachten aan de rimpelende Bergsche Maas. Plotsklaps deining. Jaap belde op. Zijn wonderland, gans Altena, wordt belaagd door windmolens. Proefballon met 4 windmolens tussen Dussen en Hank. Boeren vóór, want kassa. Gemeente Altena tegen. Waalwijk wil met Vattenfall voor het goede doel aan de overkant (Overdiepse Polder) 12 windturbines neerzetten van 255 meter tiphoogte. Geen kleine jongens. De verzetsclub Tegenwind Altena onder leiding van de dussense denkers Jaap Smits, John de Rijk en Peter Ribbers protesteerde. Nachtmerrie achter de droomdijk. Duivels dilemma voor wie iets goeds wil doen voor de aarde. Altena stuurde een gepeperde verzetsbrief.
Laatste nieuws. Defensie ligt met zwaar geschut dwars. De polder moet een laagvlieggebied blijven.